Alain Maron

Koudegolf: versterking van de maatregelen in het Brussels Gewest

By 12 februari 2021 No Comments

De Brusselse noodopvang van daklozen vanwege de koudegolf die we momenteel meemaken, is sinds woensdag opnieuw versterkt. Het aantal beschikbare opvangplaatsen was vorige week en tijdens het weekend al eens uitgebreid (+ 247 plaatsen). De nieuwe versterking komt er dankzij de mobilisatie en het engagement van alle actoren voor bijstand aan daklozen.

Op initiatief van minister van Gezondheid en Welzijn Alain Maron, heeft het Brussels Gewest de opvangcapaciteit voor daklozen verhoogd met 131 extra plaatsen, om verzadiging van het systeem te voorkomen.

De 131 tijdelijke plaatsen zijn verdeeld als volgt:

  • 40 plaatsen op de site van New Samusocial in Evere;
  • 60 plaatsen voor transitmigranten op de Vanbel-site van het Burgerplatform (gefinancierd door de heer Vervoort);
  • 30 plaatsen in het CCN-gebouw bij het Noordstation, ingericht door het Rode Kruis;
  • 11 plaatsen in opvangtehuizen (Home Baudoin, Source).

Personen in nood worden naar deze plaatsen doorverwezen door de dispatchingdienst die Bruss’Help en New Samusocial gezamenlijk beheren. Iedereen die hulp nodig heeft, voor zichzelf of voor anderen, kan bellen naar het gratis nummer 0800 99 340, waarop de verzoeken worden gecentraliseerd. Het nummer is sinds dit weekend 24 uur per dag bereikbaar. De daklozenronde van New Samusocial, waarbij medewerkers tussen 21 uur ’s avonds en 7 uur ’s morgens de straat optrekken om daklozen naar de beschikbare opvangplaatsen te leiden, is versterkt. Deze versterking bevordert de toegang van personen tot de diensten voor ondersteuning en huisvesting.

Tussen zondag en vanmorgen moest geen enkel opvangverzoek dat via de dispatching werd ontvangen, worden geweigerd.

Daarnaast blijven het Zuidstation en het metrostation Kruidtuin ‘s nachts uitzonderlijk open zodat daklozen er kunnen schuilen voor de koude.

Dankzij de mobilisatie van de gemeenten zijn verschillende dagopvangcentra geopend om daklozen toegang te geven tot een verwarmde plek waar zij kunnen uitrusten, praten en iets warms drinken.

De 125 geopende plaatsen zijn verdeeld als volgt:

  • 30 plaatsen in het Wijkhuis Malibran in Elsene;
  • 40 plaatsen in zaal Aurore in Anderlecht (Bergensesteenweg 722);
  • 25 plaatsen in Vorst (Britse Tweedelegerlaan 580);
  • 30 rustplaatsen (siësta) in het centrum Hoeksteen in Brussel.

In Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Agatha-Berchem zijn ook twee ontvangstruimten overdag geopend.

Tegelijkertijd hebben de partners van de winteropvang hun opvanguren overdag verlengd.

Bruss’Help stuurt deze opvang aan en volgt de situatie voortdurend op, in goede coördinatie met de minister van Gezondheid en Welzijn en de hoge ambtenaar. Op vrijdag 12 februari zullen alle actoren voor bijstand aan daklozen opnieuw bijeenkomen om de behoeften en de nieuwe te nemen maatregelen te evalueren.

Meer informatie?

Voor het kabinet van Alain MARON
Nicolas Roelens: 0485 89 83 95