Skip to main content

Water, dat soms met vervuiling geassocieerd wordt, is gedurende tientallen jaren onder de grond verstopt in een poging het te laten verdwijnen als bron van overlast of afval. Water heeft echter een cruciale rol te spelen in de stad: als klimaatregelaar, als plek om te wandelen, als esthetische of recreatieve ruimte, of zelfs ter ondersteuning van gezondheid of sportbeoefening. Water maakt onze steden veerkrachtiger, gezonder en gezelliger. Op basis van die vaststelling voert de Brusselse regering een hele reeks maatregelen uit om water toegankelijk te maken voor de bevolking, door het weer een prominente plaats te geven. Dat gebeurt door delen van onze waterlopen opnieuw aan de oppervlakte te brengen of door sier- of drinkwaterfonteinen te installeren.

Ter gelegenheid van de jaarlijkse heractivering van de openbare fonteinen in het gewest op 15 april, tot grote vreugde van de Brusselaars, focussen we op het beleid voor de plaatsing van drinkwaterfonteinen in het Brusselse gewest. 

Brussels minister van Leefmilieu, Alain Maron, heeft in het kader van het waterbeleid van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest onlangs een budget van 100.000 euro vrijgemaakt bij Leefmilieu Brussel om in de gewestelijke groene ruimten zeven drinkwaterfonteinen te installeren en die te onderhouden.

Alain Maron, Brussels minister van Leefmilieu: “Toegang tot drinkwater is essentieel in een stad. Door iedereen de mogelijkheid te bieden gratis te drinken en zich te verfrissen, bevorderen we de gezondheid, ondersteunen we sportbeoefening en de tijd die alleen of met het gezin in de openbare ruimte wordt doorgebracht. Ik ben er trots op dat dit netwerk van drinkfonteinen ons gewest zowel gezelliger maakt als beter bestand tegen eventuele hittegolven.

Concreet zal Leefmilieu Brussel tegen de zomer zeven drinkwaterfonteinen installeren in de groene ruimten die door het Gewest worden beheerd, naast de vijfendertig bestaande fonteinen.

  • In de Koloniale Tuin in Laken (de fontein is operationeel en is sinds 2 maart aangesloten)
  • In het Sobieskipark in Laken (de fontein is op 17 maart aangesloten, maar is nog niet operationeel)
  • In het Vogelzangpark in Anderlecht
  • In het Dudenpark in Vorst
  • Twee fonteinen op het parcours van de wandeling langs de opengelegde Woluwe in Sint-Lambrechts-Woluwe
  • Bij de metro-uitgang onderaan het Halpoortpark in Brussel

Wat betreft de openbare fonteinen: vanaf morgen 15 april worden zesentwintig fonteinen opnieuw in werking gesteld door Brussel Mobiliteit.

Daarnaast zijn er vier fonteinen die het hele jaar door operationeel blijven: de zeer mooie Pol Buryfontein op de Albert II-laan, ‘De Boon’ op het Simonisplein, de monumentale fontein op de Montgomeryrotonde en de fontein op het Stefaniaplein.

Water speelt een essentiële rol in ons gewest, als klimaatregelaar, als plek om te wandelen en te herbronnen, als recreatieruimte. Water bevorderen door middel van esthetische en recreatieve fonteinen betekent gezellige plaatsen creëren waar alle generaties elkaar kunnen ontmoeten. Het opzetten van een gratis en toegankelijk drinkwaternet komt neer op het verbeteren van de gezondheid van alle Brusselaars en in het bijzonder de meest kwetsbaren”, voegt Elke Van den Brandt, minister van Mobiliteit en Openbare Werken, daaraan toe.

De openbare fonteinen zijn in november 2021 buiten werking gesteld. Daarna volgde het winteronderhoud van de fonteinen. In de herfst en winter hebben ze een lichte schoonmaakbeurt gekregen.

Carte des fontaines à Bruxelles