Skip to main content

Op voorstel van Barbara Trachte, staatssecretaris voor Economische Transitie, lanceert de Brusselse regering de projectoproep “Open Soon” 2022. 600.000 euro zal worden uitgetrokken om de oprichting van nieuwe handelszaken in Brussel te ondersteunen. Die handelszaken zullen de goede praktijken inzake duurzaamheid bovendien in acht moeten nemen, zoals duurzame voeding, zero waste, ecobeheer en ecologische inrichting en lokale verankering.

Open Soon is een steunmaatregel van het Brussels Gewest, waarvan het doel is om de opening van nieuwe, originele, kwalitatieve en dynamische handelszaken te bevorderen. Dankzij die steunmaatregel kunnen de laureaten een financiële steun krijgen van maximaal 15.000 euro. Sinds 2010 ontvingen al bijna 300 handelszaken een dergelijke steun via deze projectoproep.

Naast financiële ondersteuning zullen de geselecteerde handelszaken ook begeleid worden door professionals van hub.brussels via coaching (uitwerking van het project, commerciële positionering, consultancyfase, bepaling van de vestigingsplaats, communicatiestrategie, enz.).

Sinds 2020 hangt het bedrag van de subsidie, gaande van 5.000 tot 15.000 euro, af van de inachtname van de goede praktijken inzake duurzaamheid. Het Gewest wil immers meer steun verlenen aan ondernemingen, handelszaken en zelfstandigen die de weg van de economische transitie inslaan. Deze projectoproep maakt dan ook deel uit van Shifting Economy, de strategie voor de economische transitie die door de Brusselse regering is ingevoerd.

Barbara Trachte: “Het doel van Shifting Economy is om de verschillende economische hefbomen van het Gewest (financiering, begeleiding, enz.) af te stemmen op de transitie. Open Soon is een heel concreet voorbeeld van die strategie: de financiële en begeleidingsmiddelen worden ter beschikking gesteld om de diversiteit van de buurtwinkels te ondersteunen, maar ook en vooral om de oprichting van handelszaken te bevorderen die op economisch en sociaal vlak voorbeeldig zijn. Als we kijken naar de winnaars van de vorige jaren kunnen we alleen maar tevreden zijn over de kwaliteit en de ambitie van de handelaars in Brussel.”

De kandidatuurdossiers moeten uiterlijk op 1 augustus 2022 worden ingezonden.

Alle informatie staat op de websites van 1819 en Brussel Economie en Werkgelegenheid.