Skip to main content

Op maandag 16 november opent in Anderlecht (Bizet) het zevende coronatestcentrum van het Gewest. In dit centrum kunnen 1.200 personen per dag worden getest waardoor er voortaan in Brussel meer dan 9.000 testen per dag kunnen worden uitgevoerd. Het centrum is elke weekdag open van 09u00 tot 16u00 (en tot 14u00 op zaterdag en zondag).

Zoals dit weekend werd aangekondigd tijdens de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid, zullen personen zonder symptomen die in contact zijn geweest met een persoon die positief heeft getest, zich al vanaf maandag aanstaande 23 november opnieuw kunnen laten testen. Het was dus van essentieel belang de capaciteit uit te breiden om snel het hoofd te kunnen bieden aan deze vraag naar testen die de komende weken nog zal toenemen.

“Op deze dag waarop de lessen opnieuw worden aangevat, wil ik alle Brusselaars herinneren aan het belang om zich te laten testen zodra zij met symptomen kampen en vooral ook om de quarantaineregels na te leven, zelfs als zij zich enkel verkouden voelen. Dit is essentieel om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen. Bij wijze van preventieve maatregel, testen wij regelmatig het personeel van de rusthuizen en alle zorginstellingen op het gewestelijk grondgebied. Het is belangrijk dat eenieder zijn of haar inspanningen voortzet en de lockdown-, hygiëne- en social distancing-maatregelen blijft naleven. Enkel samen kunnen we de verspreiding van COVID-19 indijken.”, meldt ons Alain Maron, Minister van Gezondheid.

Om u te laten testen, neemt u contact op met uw huisarts (of belt u het nummer 1710 indien u een huisarts nodig heeft) zodra u met symptomen kampt, zelfs als deze mild zijn (loopneus, keelpijn, koorts, smaak- of reukverlies, enz.). Hierna blijft u thuis en volgt u het advies op van uw huisarts.

Voor de opvolging van de personen die contact hebben gehad met een persoon die positief heeft getest, werd ook het personeel van de Brusselse opsporingscentra versterkt. Zo zijn er voortaan in deze centra dagelijks 300 callcentermedewerkers en 50 veldwerkers actief om personen die in contact zijn geweest met een besmette patiënt zo snel mogelijk in quarantaine te plaatsen en de verspreiding van het virus bij de bron aan te pakken. Het Gewest werkt dus proactief aan de opsporing van potentieel besmettelijke personen om te voorkomen dat hun contacten op hun beurt besmet raken.

Persvoorlichter

Nicholas Elles
Woordvoerder van Alain Maron