Skip to main content

Op voorstel van Barbara Trachte, staatssecretaris voor Economische Transitie, heeft de Brusselse regering de 20 projecten goedgekeurd die zijn geselecteerd voor de allereerste editie van de Crea.brussels-projectoproep voor ondernemingen die actief zijn in de culturele en creatieve sector in Brussel. In totaal werd 500.000 euro uitgetrokken voor al die projecten.

 

De 20 winnende ondernemingen, vzw’s, zelfstandigen en ‘Smarteurs’, die actief zijn in de architectuur, ambachten, digitale kunsten, filmindustrie, designindustrie, uitgeverij en fotografie, hebben zich onderscheiden door creatieve en innovatieve projecten voor te stellen die een jury bestaande uit prominenten uit de ondernemerswereld en de Brusselse culturele en creatieve industrie (CCI) hebben overtuigd. In totaal hebben 231 projecten een aanvraag ingediend voor de creatiebeurzen die variëren van 15.000 tot 30.000 euro.

 

Deze eerste projectoproep, die in augustus 2021 met de hulp van St’art is gelanceerd, maakt deel uit van een bredere strategie voor de culturele en creatieve industrie in Brussel die de komende maanden zal worden uitgerold. De studies over de omvang, het belang, de impact en het economische-ontwikkelingspotentieel van de culturele en creatieve industrie in Brussel zijn immers unaniem: de creatieve sectoren behoren tot de dragende sectoren voor ontwikkeling, herstel en werkgelegenheid.

 

Om voor deze beurs in aanmerking te komen, moesten de projectdragers producten of diensten met een hoge creatieve en culturele waarde voorstellen die blijk gaven van ontwikkelingspotentieel en economische levensvatbaarheid, en die tegelijkertijd in de lijn lagen van de economische transitie van het Gewest. Er werd namelijk bijzondere aandacht besteed aan de bevordering van duurzame praktijken vanuit economisch, ecologisch en sociaal oogpunt.

 

Na het succes van deze eerste editie, zal de Crea.brussels-projectoproep in 2022 opnieuw gelanceerd worden. De winnaars van deze eerste editie zullen worden beloond tijdens een evenement dat volgend jaar in januari zal plaatsvinden.

 

Ontdek de lijst van winnaars op: http://www.start-invest.be/De-winnaars-van-de-Crea-Brussels-oproep

 

Barbara Trachte, staatssecretaris voor Economische Transitie: “De crisis die we al maanden doormaken, heeft ondernemingen die actief zijn in de culturele en creatieve sector er niet van weerhouden een groot aantal innovatieve projecten voor te stellen. Die 20 geselecteerde projecten zijn het symbool van de dynamiek van een belangrijke economische sector in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het ondersteunen en valoriseren van de culturele en creatieve industrie is een prioriteit voor de Brusselse regering, aangezien die industrieën bijdragen tot de aantrekkelijkheid en de werkgelegenheid van het Gewest.”

 

Persinformatie? Nicolas Roelens: 0485 89 83 95