Skip to main content

Op voorstel van Alain Maron, Brussels minister van Leefmilieu, en Barbara Trachte, staatssecretaris voor Economische Transitie, heeft de Brusselse regering ermee ingestemd om subsidies toe te kennen aan 40 winnende projecten van de editie 2021 van de BeCircular-projectoproep.

De BeCircular-projectoproep heeft tot doel ondernemingen te ondersteunen in hun creativiteit om nieuwe economische activiteiten te lanceren die een lokale circulaire economie ontwikkelen ten voordele van de werkgelegenheid en het milieu. Sinds de eerste editie in 2016 werden al 200 projecten gesteund en gefinancierd.

En 2021 is een recordjaar:

  • 95 ingediende dossiers
  • 40 geselecteerde winnaars
  • 3.669 miljoen euro budget
  • 19 stadsproductieprojecten

De 40 beloonde projecten, voorgesteld door een verscheidenheid aan economische actoren, bewijzen dat de transitie naar een meer circulair economisch model haalbaar is in uiteenlopende sectoren zoals mobiliteit, energie, duurzame voeding en de vermindering van voedselverspilling, bouw, herstelling, valorisatie van materialen … Volgens schattingen zullen de voor deze editie toegekende subsidies binnen 3 jaar minstens 200 directe VTE’s opleveren. Het hefboomeffect is ook een succes, want voor elke 1 euro aan overheidsgeld dat wordt geïnvesteerd, investeren privéondernemingen er 8!

Alain Maron, minister van Klimaattransitie en Leefmilieu: “Het BeCircular-project staat centraal in het beleid dat wij in de Brusselse regering voeren. Via de hervormingen willen wij een snelle transitie bewerkstelligen. Ik stel dan ook met genoegen vast dat, ondanks de gezondheidscrisis die al te veel maanden duurt, talrijke Brusselse economische actoren hun activiteiten willen verankeren en versterken in een circulaire logica. 2021 was een bemoedigend jaar voor BeCircular. Mijn collega Barbara Trachte en ik zijn bijzonder trots om al die Brusselse ondernemers te steunen die innoveren en zo bijdragen tot de inspanningen om de klimaatverandering te bestrijden en de natuurlijke hulpbronnen te behouden.”

 

Barbara Trachte, staatssecretaris voor Economische Transitie: “BeCircular is een van de belangrijkste instrumenten voor de economische transitie. Jaar na jaar sluiten meer en meer ondernemingen in Brussel zich aan bij de circulaire dynamiek. Ons doel is om die beweging bij kleine en grote ondernemingen te ondersteunen. Het is ook interessant om op te merken dat steeds meer grote merken deel uitmaken van de functionaliteitseconomie en zich meer op huren dan op kopen en bezitten richten. Ten slotte ben ik blij dat, voor deze editie, veel stadsproductieprojecten zijn beloond.”

 

Om alle prijswinnaars van be.circular 2021 te ontdekken:

https://www.circulareconomy.brussels/editie-2021/?lang=nl

De volgende editie van BeCircular zal van start gaan op 24 januari 2022.

 

Perscontacten:

Simon Vandamme, woordvoerder van Alain Maron: 0479/66.03.23

Nicolas Roelens, woordvoerder van Barbara Trachte: 0485/89.83.95