Skip to main content

Vrouwen ondersteunen die het avontuur van het ondernemerschap willen aangaan, en met name degenen die er het verst vanaf staan: dat is het doel van de projectoproep ‘Women in Business’, waarvan de acht winnaars onlangs zijn geselecteerd.

Op voorstel van de staatssecretaris voor Economische Transitie Barbara Trachte en de staatssecretaris voor Gelijke Kansen Nawal Ben Hamou heeft de Brusselse regering ingestemd met een subsidie van in totaal 490.000 euro om de acht projecten die zijn geselecteerd in het kader van de projectoproep ‘Women in business’ 2022 te financieren.

Uit de in 2020 gepubliceerde barometer van het vrouwelijk ondernemerschap van hub.brussels blijkt dat in tien jaar tijd het aantal vrouwelijke zelfstandigen in het Brussels Gewest met 30% is gestegen, en het aantal vrouwelijke zelfstandigen in bijberoep zelfs met meer dan 50%. Toch zouden er nog altijd 2,5 keer meer mannen dan vrouwen met een zelfstandige activiteit in Brussel zijn.

Vanuit een perspectief van gelijkheid, emancipatie en inclusie, om de sleutels aan te reiken aan vrouwen die ondervertegenwoordigd zijn in de ondernemerswereld, wilden Barbara Trachte en Nawal Ben Hamou via de projectoproep ‘Women in Business’ het Brusselse ecosysteem ter ondersteuning van ondernemerschap versterken. Dat om (toekomstige) vrouwelijke ondernemers te kunnen ondersteunen via verschillende programma’s voor begeleiding, mentorschap of coaching. Van de 39 projecten die aan de jury zijn voorgesteld, werden er in totaal acht geselecteerd. Aan de projecten werd een bedrag tussen 35.000 en 100.000 euro toegekend voor de ontwikkeling ervan.

De winnaars zijn:

Women in food: een project van BeCook ter begeleiding van migrantenvrouwen die een ondernemersactiviteit in de voedings- en agrovoedingssector willen opstarten.

Rêv’Elles: Growfunding en Crédal bieden een nieuw inspiratie- en begeleidingstraject voor ondernemerschap aan vrouwen aan die niet noodzakelijk over de codes, de kennis en het netwerk beschikken die nodig zijn om de ondernemerswereld te betreden.

SheMeansBusinessBrussels: een individueel coachingprogramma voor vrouwen met uiteenlopende achtergronden die net zijn gestart met ondernemen of die willen starten en nog geen bedrijfsplan hebben.

WoBizz!: programma beheerd door Lead Belgium met als doel de ondersteuning van ondernemerschap van vrouwen met een migratieachtergrond en die op socio-economisch gebied kwetsbaar zijn.

Shifting Standards: met dit programma van negen maanden willen Femmes Fières en Beabee onderneemsters helpen om hun onderneming te doen groeien.

We Rise: een project dat wordt geleid door de coworkingruimte Womade, dat onderneemsters (in wording) met uiteenlopende achtergronden in het Gewest wil ondersteunen, onder meer via een stevig netwerk en een mentorsysteem.

Women in textile: begeleiding van één jaar voor ontwerpsters met duurzame textielprojecten.

Assowomen: via verschillende modules wil het project Assowomen vrouwen die een project in de verenigingssector willen ontwikkelen, begeleiden en ondersteunen.

Barbara Trachte en Nawal Ben Hamou: “Het doel van deze projectoproep is om via begeleidingsstructuren vrouwen te ondersteunen die willen ondernemen, en in het bijzonder diegenen die het verst van de publieke begeleidingssystemen af staan en die ondervertegenwoordigd zijn in de ondernemerswereld. Wij zijn heel tevreden over de kwaliteit van de projecten die de verschillende winnaars hebben voorgesteld. Die programma’s benadrukken het ondernemerschap als vector voor economische emancipatie. Ze dragen bij tot de ontwikkeling van een meer inclusieve ondernemingscultuur in Brussel.”