Skip to main content

In september vorig jaar werden de serres van Stuivenberg in hun oude glorie hersteld na twee jaar werkzaamheden. Ze werden op het einde van de 19e eeuw gebouwd op vraag van koning Leopold II en werden gebruikt om planten te kweken voor het Koninklijk Domein en voor de Brusselse parken. Na meer dan drie decennia van verwaarlozing erfde Leefmilieu Brussel in 2020 het beheer ervan en is de restauratie geleidelijk van start gegaan. Vandaag is er een nieuwe stap gezet met de toekenning van een concessie van tien jaar aan La Ferme Nos Pilifs om de serres te exploiteren.

Op initiatief van de minister van Leefmilieu heeft de Brusselse regering de exploitatie van de serres van Stuivenberg toevertrouwd aan La Ferme Nos Pilifs, een Brusselse onderneming binnen de sociale economie met het ecodynamische label. Ze zal jaarlijks meer dan 100.000 voornamelijk eetbare planten produceren met inachtname van de biologische landbouwpraktijken. Het gaat voornamelijk om groenten, aromatische kruiden en klein fruit (aardbeien, frambozen, aalbessen, enz.). De planten zullen in eerste instantie verkocht worden bij Nos Pilifs in Neder-Over-Heembeek en later in de serres van Stuivenberg. Een team van zeven tuinders zal ter plaatse instaan voor deze productie.

De Bûûmplanters, die al fruitbomen planten en verdelen onder de Brusselaars, hebben zich bij het project aangesloten. Zij zullen een reeks pedagogische activiteiten organiseren, waaronder workshops over het snoeien en stekken van fruitbomen, lessen over tuinieren, enz. Op die manier zullen de serres in de hele wijk aanwezig zijn.

De Brusselse minister van Leefmilieu is “verheugd dat de parel die de serres van Stuivenberg zijn opnieuw tot leven komt, met een rijk en gevarieerd sociaal en ecologisch project dat de opwaardering van een opmerkelijk stukje erfgoed zal bekronen. Het project is gebaseerd op duurzame landbouwpraktijken en zal buurtbewoners de mogelijkheid bieden om de band met de aarde weer aan te knopen en lokale producten rechtstreeks van producenten te kopen. Het ligt daarom volledig in lijn met de gewestelijke strategie voor economische transitie, Shifting Economy, die tot doel heeft onze economie meer rekening te laten houden met mens en milieu. Het opnieuw opzetten van een lokaal voedselsysteem dat ten goede komt aan producenten en consumenten is essentieel, zelfs op kleine schaal, om een betere voedselketen te creëren.”

La Ferme Nos Pilifs: “De integratie van deze prachtige infrastructuur is een fantastische kans om de vaardigheden van onze buitengewone werknemers te tonen en een aanzienlijk deel van de productie van de planten die we onze klanten aanbieden te verplaatsen.”