Skip to main content

D e Regering heeft er een van haar belangrijkste doelstellingen van gemaakt om de biodiversiteit te beschermen en de aanwezigheid van de natuur in de stad te versterken, dit vooral in de meest centrale en dichtbevolkte wijken. Hoewel Brussel ontegensprekelijk een groene stad is met een belangrijk natuurlijk erfgoed, zijn er echter grote verschillen tussen de wijken.

Het is in deze context dat de Regering onlangs het licht op groen heeft gezet voor de studies met het oog op de aanleg van een nieuw park tussen de gemeenten Anderlecht, Sint-Jans-Molenbeek en Brussel-Stad. Dit project maakt deel uit van het “Heyvaert-Poincaré”-Stadvernieuwingscontract (SVC). Het Kleine Zennepark zal als lineair stadspark met dwarspaden vier eilanden doorkruisen en het Park van de Ninoofsepoort verbinden met het toekomstige Grote Stadplein van de Slachthuizen, waarbij het de wijk die het doorkruist zal bedienen. Het zal gelegen zijn op de voormalige bedding van de Kleine Zenne, een voormalige aftakking van de Zenne. Dit lineair stadspark zal ook de zachte mobiliteit van voetgangers, langzame fietsers en personen met beperkte mobiliteit in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest helpen bevorderen.

In al mijn contacten met de Brusselaars wordt deze behoefte aan meer groen systematisch aangekaart en ik begrijp dit volledig. Of het nu gaat om ontspanning en gezelligheid, frisse lucht of afkoeling tijdens warme periodes, we hebben meer natuur in de stad nodig. In de komende maanden en jaren gaan we werken aan de versterking van het groene en blauwe netwerk in Brussel“, zegt Minister voor Leefomgeving Alain Maron.

De oplevering van het Kleine Zennepark is eind 2023 gepland.

Meer info?
Pascal Devos
pdevos@gov.brussels
+32 478 34 23 77

Leave a Reply