Skip to main content

De winnaars van de pan-Europese hackathon om innovatieve actoren, partners en investeerders uit heel Europa met elkaar in contact te brengen om innovatieve oplossingen te ontwikkelen in de strijd tegen het coronavirus zijn nu bekend. De Belgen hebben zich onderscheiden! In het weekend van 24 tot 26 april 2020 werden 2.160 oplossingen ingediend door 21.000 deelnemers en werden een half miljoen berichten uitgewisseld via Slack.

FakeMash’ is een participatief platform waar gebruikers de artikels op een kritische manier lezen om nepnieuws over het coronavirus te vinden. Kunstmatige intelligentie verzamelt de ‘scores’ die door de revisoren van elk artikel worden gegeven, om ze te markeren als legitiem, satirisch, misleidend of nepnieuws. Voor dit project heeft de Belg Thomas Van Damme het initiële voorstel uitgedacht en ingediend. Tijdens de hackathon heeft hij zich voornamelijk toegelegd op het prototype van het front platform in Adobe XD.

HomeNurse’ is een efficiënt systeem voor het op afstand monitoren van ambulante patiënten met COVID-19. Het stelt geautomatiseerde telefoongesprekken voor om een tijdige behandeling te garanderen. Onze landgenoot Simon Kuttruf heeft aan de basistechnologie gewerkt en de ideeën voor de usecase aangeleverd.

Corazones against Covid-19’ wil de impact van relancefondsen voor kmo’s vermenigvuldigen. Hoe? De innovaties van Fintech stellen steden en regio’s in staat om de relancefondsen voor de plaatselijke kmo’s sneller te laten circuleren.

De volledige lijst van winnaars is hier beschikbaar: https://euvsvirus.org/results/. De 1.200 betrokken partners hebben al toegezegd een prijs met een totale waarde van 100.000 euro te zullen verdelen over de winnaars. Van 22 tot 25 mei wordt een matchathon georganiseerd, met als doel de behoeften van projectdragers af te stemmen op de middelen die de partners ter beschikking stellen.

Op Belgisch niveau is de coördinator de ‘lifetech.brussels’-cluster van hub.brussels. Om de opvolging te verzekeren, organiseert de cluster op dinsdag 5 mei een webinar, waarvoor de Belgische deelnemers zullen worden uitgenodigd. Het doel is om hun de waaier aan bestaande Brusselse, Waalse en Vlaamse ondersteuningsmogelijkheden voor de ontwikkeling van hun oplossing voor te stellen. Barbara Trachte, staatssecretaris voor Economische Transitie en Wetenschappelijk Onderzoek, die ook de Belgische ambassadrice van de hackathon is, zal de deelnemers verwelkomen tijdens dit webinar.

“Ik ben verheugd te zien dat de dynamiek en creativiteit van onze medeburgers het mogelijk hebben gemaakt innovatieve en stimulerende projecten in te dienen om het post-COVID-tijdperk vorm te geven. Het feit dat zij zich op Europees niveau hebben onderscheiden, is een grote erkenning van de uitmuntendheid van hun projecten”, legt de staatssecretaris uit.

Op Europees niveau zullen de winnende oplossingen worden uitgenodigd zich aan te sluiten bij het EIC COVID-platform, dat eind mei wordt gelanceerd, om de verbindingen met eindgebruikers (zoals ziekenhuizen) te vergemakkelijken. Het EIC-platform zal het winnende team ook toegang bieden tot Europese investeerders, stichtingen en andere financieringsmogelijkheden om de uitrol van hun project te vergemakkelijken.

Meer info?
Nicolas Roelens
0485 89 83 95