Skip to main content

Met de opening van het testdorp Noord op de site van de Heizel en de capaciteitstoename van het testdorp Zuid ‘Albert’, schaalt het Brussels gewest zijn opsporingscapaciteit van COVID-19 verder op. De capaciteit van 35.000 tests per week van begin oktober neemt aldus deze week toe tot 50.000.

Na de opening van de centra Pacheco, Albert en Merode, opent nu het testdorp ‘Heizel’ zijn deuren dankzij een partnerschap tussen het Brussels gewest en de Stad Brussel. Dit dorp zal vanaf vandaag 750 tests per dag kunnen verwerken. Het werd ingericht op de parking van Paleis 12, op de hoek van de Romeinsesteenweg en is zowel met het openbaar vervoer als met de wagen bereikbaar. Het drive-in gedeelte kan tot zeven rijen voertuigen en een rij voetgangers opvangen. Patiënten kunnen er op afspraak terecht van 9 uur tot 17 uur tijdens de weekdagen en van 9 uur tot 13 uur op zaterdag (zondag volgt later) (brussels.testcovid.be). Het UMC Sint-Pieter is aangewezen als referentieziekenhuis.

De testcapaciteit van het centrum Albert werd dan weer opgetrokken tot 1.000 tests per dag. Dankzij de verhoging van de Brusselse testcapaciteit zullen burgers minder lang moeten wachten op een afspraak en zullen de kleinere centra en de huisartsen als eerste lijn ontlast worden. Dit hangt samen met de beslissing van de Federale regering om de tests voor te behouden voor mensen met symptomen, het zorgpersoneel, de risicogroepen en de collectiviteiten. Brusselaars zonder symptomen die terugkeren uit een rode zone of een hoogrisicocontact hebben gehad, moeten zich dus niet langer laten testen. Ze moeten echter wel nog in isolatie gaan en gedurende 10 dagen in quarantaine blijven. Na die periode moeten ze ook nog 4 dagen waakzaam zijn zodat de verspreiding van het virus beperkt kan worden. De quarantaine vangt aan vanaf het laatste hoogrisicocontact of de laatste dag in een rode zone.

Volgens de Brusselse minister van Volksgezondheid, Alain Maron “is de toestand ernstig en is het belangrijk onze testcapaciteit snel te verhogen. Wij werken hier dag in, dag uit aan. Ik wens de Stad Brussel, de burgemeester Philippe Close en zijn teams te bedanken voor het werk dat werd neergezet om dit centrum te openen. Ik wens ook het zorgpersoneel te danken voor het werk dat ze verricht hebben en blijven verrichten. Alleen samen zullen we erin slagen de verspreiding van COVID-19 te beteugelen.

“Dankzij de teams van BME, het Sint-Pietersziekenhuis en Brussels expo, zijn we erin geslaagd om in te gaan op de oproep van het gewest om snel dit testcentrum, dat onontbeerlijk is in de strijd tegen de verspreiding van het virus, op te richten”, voegt Philippe Close, de burgemeester van Brussel, toe.

Een mondmasker dragen, de fysieke afstand bewaren, onze sociale contacten beperken en isolatie bij symptomen of na contact met een persoon met een positieve test vormen de bouwstenen om het virus te bedwingen.

 

Perscontact

Nicholas Elles
Woordvoerder van Alain Maron
0470 93 67 39

Wafaa Hammich
Woordvoerder van Philippe Close
0484 87 06 61