Skip to main content

In maart 2023 heeft de Brusselse regering, op voorstel van Barbara Trachte, staatssecretaris voor Economische Transitie, rechtstreekse steun beschikbaar gesteld aan ondernemingen in moeilijkheden die actief zijn in sectoren met een hoge energiegevoeligheid. Die steun dekt 30% van de extra gas- en elektriciteitskosten die in 2022 werden gemaakt ten opzichte van 2021 en is nu beschikbaar voor alle in aanmerking komende ondernemingen, inclusief ondernemingen die hun laatste afrekeningsfactuur nog niet hebben ontvangen. Daarvoor moeten ze een formulier van Sibelga invullen dat beschikbaar is op https://energiepremies.brussels. Daarnaast zijn twee andere premies om het energieverbruik van ondernemingen te verminderen verlengd tot september.

Tot nu toe konden alleen ondernemingen die over al hun afrekeningsfacturen beschikten een premieaanvraag indienen. Vanaf 1 juli kunnen ondernemingen die hun afrekeningsfacturen gewoonlijk ontvangen tussen 1 juli en 31 december, dankzij een formulier van Sibelga ook hun aanvraag indienen bij Brussel Economie en Werkgelegenheid. Met dat formulier, dat uiterlijk op 15 september 2023 moet zijn ingevuld, kunnen de energiekosten van de onderneming tussen 2021 en 2022 worden vergeleken.

Elke vraag om informatie die voorafgaat aan het indienen van een premieaanvraag kan worden gesteld aan 1819.

Ter herinnering: aan de hand van de NACE-btw-code van een onderneming wordt bepaald of ze in aanmerking komt voor de steunmaatregel (zie bijgevoegde tabel). Naast de NACE-btw-code zijn er nog andere criteria om in aanmerking te komen voor de steunmaatregel. Een van de belangrijkste criteria is de omzet van de onderneming in 2022, die ten minste 50.000 euro moet bedragen als de onderneming één vestigingseenheid heeft (75.000 euro als er twee vestigingseenheden zijn; 100.000 euro als er ten minste drie vestigingseenheden zijn). Alle voorwaarden waaraan moet worden voldaan om de premie te krijgen, kunnen worden geraadpleegd op de website van Brussel Economie en Werkgelegenheid.

Deze compenserende premie dekt 30% van de extra gas- en elektriciteitskosten in 2022 ten opzichte van 2021, met een plafond van 50.000 euro als de onderneming actief is in een zogenaamde energiegevoelige sector of 100.000 euro als de onderneming actief is in een zogenaamde zeer energiegevoelige sector.

Twee verlengde energiepremies

Daarnaast zijn er nog twee andere energiepremies beschikbaar, die zijn verlengd tot 11 september. Het doel van die premies is om de meest energiegevoelige ondernemingen te helpen hun energieverbruik te verminderen en te investeren in minder energieverslindende apparatuur. Ze dekken een breed scala aan mogelijke investeringen. Bijvoorbeeld: gesloten koelkasten voor de horeca, vernieuwing van verlichtingsinstallaties door middel van ledlampen, beheer van de verlichting op basis van tijd of aanwezigheid, ventilatie met warmteterugwinning, automatisch sluitende deuren … maar ook andere energiebesparende investeringen die rechtstreeks verband houden met de hoofdactiviteit van de begunstigde en die een machine of installatie met aanzienlijk lagere energieprestaties vervangen, zoals een professionele oven of koelkast. Meer informatie? https://energiepremies.brussels

Informatiecampagne

Tot slot is er een informatiecampagne aan de gang om mensen te herinneren aan al die steunmaatregelen via radiospots, nieuwsbrieven en de verspreiding van flyers onder handelaars door het ‘field team’ van 1819. Er wordt ook een webinar georganiseerd door Brussel Economie en Werkgelegenheid op dinsdag 4 juli 2023 van 13.15 tot 14.00 uur. Inschrijving is gratis, maar verplicht: https://economie-werk.brussels/news-webinar-energiepremies.